2017. május 1., hétfő

Készíts filmet!


A következő filmes feladatot 10. osztályos tanulóknak írhatjuk ki!



Cím: Légy te a megoldás!
Osztály: 10. osztály - emelt szint
Tantárgy: Matematika
Időtartam: 2 hét
Célok: A másodfokú egyenlet megoldó képlete levezetésének bemutatása x szemszögéből
Rövid leírás: A diákok csoportba szerveződve készítsenek egy videót a másodfokú megoldóképletről. A videó az általános képlettel kezdődjön és a megoldóképlettel záruljon. A levezetés egyes lépései adják meg a történet fontos eseményeit.
Felhasznált digitális eszközök
Windows movie maker (vagy más filmszerkesztő)
Gimp vagy egyéb képszerkesztő
youtube to mp3 downloader
Értékelés
Források
Tetszőleges 10. osztályos matematika tankönyv



A filmkészítés feladata úgy gondolom nagyon hasznos lehet a diákok számára, hiszen több kompetenciát egyszerre fejleszt. A célunk a fenti feladattal is sokrétű volt. Egyrészt szerettük volna, ha a diákok elmélyítik magukban a másodfokú egyenlet megoldóképlete levezetésének lépéseit, végiggondolják, melyik lépést mikor végezzük el, miért végezhetjük el. Másrészt a csoporttagok közötti kommunikációt is feljeszti egy ilyen feladat, illetve a különböző digitális eszközök használatát.A feladat nagy előnye, hogy egy ilyen film elkészítésekor a diákok felhasználhatják más tárgyakból való ismereteiket, olyan készségeiket, melyeket általában a matematikában nem használhatnak. Emellett segít összekapcsolni a matematikát más tudományokkal, illetve akár segíthet a diákoknak a matematikai törvényszerűségeket felfedezni a mindennapi életben is.



A feladatot Koteczki Aliz és Kovács Anita leendő matematika tanár társaimmal mi is elvégeztük.

Nehéz feladat volt matematikából egy olyan történetet készíteni, melynek üzenete lehet a fiatalok számára, és még matematikai fogalmak, lépések elmélyítését is segíti, de úgy gondolom, végül a filmünkben sikerült ezt megvalósítani.

A film jeleneteit telefon segítségével vettük fel. A Windows Movie Maker alkalmazást használtuk a vágáshoz. Ez az alkalmazás jelenleg már nem letölthető, de nekünk megvolt, és más filmszerkesztő alkalmazások kipróbálása után végül mégis emellett döntöttünk. Ez egy nagyon felhasználóbarát alkalmazás, sok effektet tartalmaz, nem igényel sok időt a használat megtanulása. Sajnálatos, hogy már nem lehet elérni. A Lightworks alkalmazást is kipróbáltuk a szerkesztéshez, ennek az ingyenes verziója azonban sokkal kevesebbet tud csak, mint a Movie Maker.

Erre a felületre a filmet nem töltjük fel személyiségi adataink védelmében, de akit érdekel, személyes üzenetben szívesen elküldjük.