2017. március 26., vasárnap

Pinterest és matek

A pinterest a közösségi könyvjelzők egyike, és talán azok közül a legismertebb is. Én már régóta nagy "pinterestező" vagyok, de eddig még fel sem merült bennem, hogy mennyire hasznos lehet pedagógiai célokra is használni az alkalmazást.

Mindig szekptikusan állok neki olyan feladatoknak, mikor új eszközöket, módszereket kell keressek, amelyek a matematika oktatásban használhatóak, mert úgy érzem, a matekban valahogy sokkal kevesebb mozgástere van az embernek. Kis kutakodásom a pinteresten bebizonyította, hogy ebben most tévedtem.


Íme 4, a matematika oktatásba beépíthető alkalmazása:

 1. Ismeretek rendszerezése: 
A pinterest egyik legnagyobb előnyének tartom, hogy az pont ellenkezően működik, mint az agyam. Sokszor fordul elő az, hogy valami eszembe jut, valamire rákeresek, akkor nagyon örülök neki, de aztán feledésbe merül, és legközelebb új dolgokat kell keressek ugyanabban a témában. És akkor jön a pinterest, és csak elmentem egy táblára az összes linket egy adott témában, és már látom is, hogyan jártam azt körül korábban, milyen alkalmazásokat találtam.

A matematikával is sokszor ez van. Vannak nagyobb témakörök, melyeket éveken keresztül tanulunk, egyre jobban elmélyedve az adott témában. De ennek nagy hátránya, hogy minden egyes alkalommal, mikor újra feljön az anyag, mindenki más alap tudással kezdi a tanulást, attól függően, mit tanult korábban, mire emlékszik az előző évekből. Ezért tartom nagyon jó ötletnek, ha a témáknak készítünk egy-egy táblát, és arra feltöltjük az összes információt, alkalmazást, játékot, feladattárat amit abban a témában eddig már tanultunk. Így, ha valaki valahol elakad, nem kell 3-4 tankönyvet végiglapoznia, hogy megtalálja, amit keres, hanem csak megnyitja a megfelelő táblát, és átismételheti onnan az anyagot.

Persze ehhez az kell, hogy minden információ az adott témában megtalálható legyen az interneten, de azt gondolom, ma már a középiskolában használt anyagot magyar nyelven is könnyen megtalálhatja akárki. Így az anyagokat a diákokkal együtt is el lehet kezdeni gyűjteni a középiskola elkezdésekor, így az érettségire nagyon bő adatbázis alakulhat ki.


 2. Játékok: 
Sokszor éri a matematikát az a vád, hogy unalmas, száraz tantárgy. A pinterest tele van ezzel szemben matematikában jól használható játékötletekkel, amelyek segítik az adott fogalmak megértését, vagy egy hasznos, életszerű alkalmazását mutatják be.

Úgy gondolom, minden korosztály szeret játszani, így bármelyik évfolyamba be lehet vinni a témához kapcsolódó játékokat, akár megosztani azt a diákokkal, hogy próbálják ki ezeket, vagy buzdítani őket arra, hogy keressenek maguk a témához kapcsolódóan. Ez utóbbi eset akkor tud jól működni, ha először a diákok a talált játékokat a tanárnak elküldik, és ő tölti föl azokat a közös játékok táblájába, így ellenőrizhető, hogy tényleg az adott anyaghoz kapcsolódó, hasznos és fejlesztő játékok kerülnek csak fel.

 3. Diákok önálló munkája: 
A játékok kapcsán már szó esett arról, hogy a diákok is részt vehetnek a táblák szerkesztésében. Emellett az otthoni tanulásukban is hasznos lehet a pinterest, megoszthatnak egymással feladatokat, játékokat, alkmalmazásokat közös tábláikra, vagy mások "pinjeit" elmenthetik saját matematika táblájukra. Ennek nagy előnye, hogy mindenki megírhatja saját leírását az elmentett oldalakhoz, így egymás tapasztalataira támaszkodva tudják eldönteni, mi segíti őket a tanulásban. Emellett azt is bejelölhetik a pinteresten, kipróbálták e már az adott projektet, ezzel még több visszajelzést tudnak tenni egymásnak.

4. Térgeometria:
Személyes kedvencem a pinterest használata a térgeometriai szemlélet fejlesztésére. Ha a pinterest saját adatbázisában keresünk, már ott is nagyon sok kreatív megoldást találunk arra, hogyan építsünk fel egyszerűen különböző testeket. Így a diákok úgy fejleszthetik térszemléletüket, hogy közben alkotnak is valamit, valami szépet vagy hasznosat, fából, papírból hurkapálcából gyúrmából és még sok másból. És közben megértik, mi a kocka, a téglatest, a csonka gúla, a paralelepipedon és még sok minden más. Például egy olyan feladatot hasznos lenne bevinni a matekórára, hogy a diákok keressenek maguknak egy testet, és egy elkészítési módon, azt készítsék is el, az mindegy, azután mire használják. Mentsék el a leírást a táblájukba és jellemzésként írják le, milyen tapasztalataik vannak az elkészítésről.

 +1. Játék és szabadidő:
Játék-, és szabadidő-szervező tanárnak készülve elég gyakran használom a pinterestet. Itt sokkal könnyebb egy kézműves délutánra új ötleteket keresni, játékokat, tematikus játékokat találni, vagy akár a már kipróbált ötleteimet újra hasznosítani. Még nem próbáltam bejelölni, melyek azok az ötletek, melyeket már kipróbáltam, de biztos ez is majd nagy segítségemre lesz.